Image may be NSFW.
Clik here to view.Olika former av trakasserier på nätet är vardag för alldeles för många – framför allt unga tjejer. På nätet är många övertygad om att de är anonyma och tror att de kan bete sig hur som helst. Visserligen går det att vara helt anonym på nätet, men så är inte fallet många gånger.
De som sysslar med sextrakasserier och annat är uppenbart idioter, och en fördel med idioter är att de ofta har ett gemensamt drag i att de är korkade. Därför kan polisen spåra dem, bara de tar sig tid att öppna ett fall. Du behöver dock se till att du har bra med underlag för att polisen ska kunna göra sina undersökningar.
Skälet till varför polisen sällan tar upp anmälda brott om trakasserier, hot och mobbing över Internet, är att det kräver en hel del undersökningar och brotten genererar inte tillräckligt höga straff. Man måste prioritera brott med högre straff.
Justitieminister Beatrice Ask vill ha en ändring på detta genom att kräva högre straff för IT-brott. Det gäller brott inom trakasserier, men även datorintrång – något som ofta händer när personer trakasseras och deras konton kapas. Identitetskapning vill man kriminalisera, och man vill även skärpa straffen för bedrägerier över Internet. Om straffskalan höjs kommer polisen kunna prioritera dem annorlunda.
Ask vill också se hårdare tag mot olika brott på nätet. Hon vill inrätta ett nationellt IT-brottscenter hos polisen och en help-desk dit poliser som får in anmälningar om IT-brott kan vända sig och snabbt få experthjälp. [Källa: SVT]
Om du utsätts, eller har utsatts, för någon form av hot, trakasserier eller mobbing på nätet, finns det vissa saker du ska tänka på. Det viktigaste är att du sparar allting som sägs, tillsammans med tydlig information om när det sas; det vill säga datum och tid. De som sysslar med trakasserier använder sig av alias, ofta många sådana.
Det är ytterst sällan som några tjänster offentliggör IP-numret på personen som har postat meddelandena, men om du till exempel får hot och annat via kommentarer på din blogg, har du som regel möjlighet att se vilket IP-nummer som använts. IP-numret är det nummer förövarens dator har haft när han eller hon varit ansluten till Internet, och det är den viktigaste informationen som kan fås.
Ta skärmdump på allt och spara
Det enklaste sättet att spara information om vad som har skrivits och när, är att helt enkelt ta skärmdumpar – det vill säga att du sparar det som visas på skärmen som en bildfil. För att ta en skärmdump, gör du som följer:
- Windows upp till version 7: [PrintScreen] (kan vara namngiven [PrtScr] på tangentbordet). Skärmdumpen hamnar nu i den så kallade urklippshanteraren och du kan klistra in bilden i ett bildredigeringsprogram – Paint, Photoshop eller dylikt. Öppna ett tomt dokument och tryck [Ctrl]+[V].
- Windows 8: [Windows]+[PrintScreen]. Bilden sparas nu i mappen Skärmbilder i Mina bilder.
- Mac OS X: [Cmd]+[Shift]+[3]. Bilden sparas på skrivbordet.
- iOS (iPhone/iPad): Tryck Power-knappen samtidigt som Hem-knappen. Ett knäppljud hörs och bilden sparas ibland dina bilder.
- Android: Det beror på vilken mobil du har. Googla efter din mobilmodell och ”screenshot” för att få reda på om det går och hur du gör.
Går det att spåra personen själv?
Som regel; nej. Men du kan så klart göra vissa efterforskningar själv. Du kan, som Per Hellqvist säger i ett inslag hos TV4 Nyhetsmorgon, använda dig av öppna tjänster för att leta information. Ett exempel är Google – prova att söka på användarens alias för att få reda på om det har använts någon annanstans.
Likaså kan du söka på ord och fraser som personen ofta använder. Vi har alla vissa formuleringar som vi ofta använder oss av, eller till exempel felstavningar och särskrivningar, och sådant går också att söka efter för att se om personen varit aktiv någon annanstans.
Om du har fått filer skickade till dig, kan dessa innehålla väsentlig information. Varje dator, eller rättare sagt nätverkskort, har till exempel en unik MAC-adress. Och i vissa fall sparar olika program MAC-adressen i filer skapade eller ändrade på datorn. Om så är fallet är det, tillsammans med ett IP-nummer, rätt lätt för polisen att binda en unik dator – och därmed en person – till fallet.
Skulle du ha fått digitalfoton, som har tagits av förövaren, kan du få reda på rätt mycket om kameran och annat genom att kontrollera den så kallade Exif-informationen. Det gör du enkelt genom att använda Jeffery’s Exif Viewer, där du kan ladda upp bilden och få fram all tillgänglig information.
Även mobiltelefoner har unika ID-nummer. Om förövaren är så fantastiskt korkad att han eller hon använt sin egen mobiltelefon för att skicka hot och trakasserier, är det tekniskt sett väldigt enkelt att göra en koppling där.
Sammanfattningsvis är det långt ifrån alla som tror att de är anonyma, som verkligen är det. Om polisen bara har tid och resurser till att ta upp ett fall, finns det möjligheter att spåra förövaren.